De dirigent

Sinds februari 2023 staat Noorderklanken onder leiding van de Nederlandse koordirigent Wilko Brouwers. Van 2004 tot 2022 dirigeerde hij het Strijps Kamerkoor in Eindhoven en van 1989 tot 2016 het Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Gedurende twee seizoenen was Wilko Brouwers artistiek leider van het professionele kamerkoor Cantiere Vocale Utrecht.

Van 2006 tot 2013 leidde hij de gregoriaanse zang van de cisterciĆ«nzer monniken in de St. Benedictusabdij De Achelse Kluis. Gedurende 15 jaren was hij docent gregoriaans tijdens het jaarlijkse Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America. Ook schreef hij Het woord dat vleugels kreeg, waarin kinderen in 20 lessen kennismaken met de wereld van het gregoriaans. Dit boek verscheen onder de titel Words with wings ook in de Verenigde Staten.

Van 1994 tot 2013 heeft Wilko Brouwers zich als directeur van Ward Centrum Nederland ingezet voor beter muziekonderwijs op de Nederlandse basisscholen. Hij schreef de muziekmethode Stepping Tones , waarmee kinderen in de basisschoolleeftijd vertrouwd worden gemaakt met het lezen en schrijven van muziek.

Ook was Wilko Brouwers jarenlang docent in de koordirectiecursussen en -opleidingen aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Voor de beginnerscursus schreef hij het Werkboek Basiscursus Koordirectie , uitgegeven bij Edition Ferrimontana (D).

Composities van Wilko Brouwers verschenen bij uitgeverij Ascolta en uitgeverij Harmonia en werden, behalve in Nederland, uitgevoerd in Duitsland, Spanje en de Verenigde Staten.