Geschiedenis

Ondanks zijn nog jonge leeftijd kan Noorderklanken bogen op een rijke traditie. De voorganger, het Sint-Ceciliakoor, legde zich vooral toe op het opluisteren van eucharistievieringen met gregoriaanse en vierstemmige muziek. In het voorjaar van 1998 was de tijd rijp om het repertoire uit te breiden met klassieke en profane muziek. Het bestuur ging op zoek naar een dirigent die de nieuwe aanpak vorm kon geven en besloot op de startvergadering van 3 juni 1998 met een andere naam, Noorderklanken, uitdrukking te geven aan de vernieuwing.

De eerste dirigente, Karin Rinkes, gaf de koorrepetities meteen een nieuw elan met een uitgebreide muziekkeuze.

Een jaar later nam Lut Diliën de dirigeerstok over. Met onnavolgbare energie begeleidde ze de zangers naar concerten waar ze nu nog met trots op terugkijken. Ook het publiek stelde concerten als ‘Dir will ich singen’, ‘Cantate Domino’, ‘Te Deum’, en zeker ‘Carmina Burana’, (de laatste drie i.s.m. Het Daghet uit Heide-Heuvel, Lommel), met een massale opkomst op prijs.

Vanaf januari 2006 zorgde Lut Dreesen voor de muzikale leiding van het koor. Ze ging verder op de ingeslagen paden, aangevuld met eigen accenten. Haar eigen muziekkeuze resulteerde al meteen in een voor Noorderklanken verrassend concert ‘Have a Nice Day’, dat bij het publiek bijzonder in de smaak viel. Haar aandacht voor een mooie koorklank bracht de uitvoeringen op een zo mogelijk nog hoger niveau. Dat bleek uit concerten als ‘Gezangen voor een Pasgeborene’ met o.a. het Gloria van Vivaldi, ‘Lente, liefde, leven’ (i.s.m. Sonevole uit Helchteren), ‘I cieli immensi’, ‘Nun ruhen alle Wälder’ met cantate 21 van Bach, ‘Rejoice’ (i.s.m. de Koninklijke Fanfare Kempenbloei) en ‘Jesus Child’ met o.a. het Te Deum van Haydn en de Halleluja van Händel. In 2018 vierden we ons 20-jarig bestaan met een groots jubileumconcert waar we voor ons trouwe publiek een mooie selectie uit ons uitgebreide oeuvre brachten. In het voorjaar van 2019 bezongen we Elgar’s ‘Bavarian Highlands’ en later brachten we nog een gesmaakt kerstconcert. En toen legde Covid onze werking gedurende twee jaar zo goed als stil…

Begin 2022 konden we uiteindelijk onze repetities hervatten. Onder de leiding van een nieuwe dirigent, Sander Jakubka, begonnen we aan de intensieve voorbereiding van ons jubileumconcert. In 2023 moest ons 25-jarig bestaan op een gepaste wijze in de bloemen gezet worden. Met zijn jeugdig enthousiasme en zijn enorme muzikale bagage dirigeerde hij het koor naar een schitterend jubileumhoogtepunt op 11 februari 2023.

Na dit concert kwam Noorderklanken onder leiding van de Nederlandse koordirigent Wilko Brouwers.