Geschiedenis

Ondanks zijn nog jonge leeftijd kan Noorderklanken bogen op een rijke traditie. De voorganger, het Sint-Ceciliakoor, legde zich vooral toe op het opluisteren van eucharistievieringen met gregoriaanse en vierstemmige muziek. In het voorjaar van 1998 was de tijd rijp om het repertoire uit te breiden met klassieke en profane muziek. Het bestuur ging op zoek naar een dirigent die de nieuwe aanpak vorm kon geven en besloot op de startvergadering van 3 juni 1998 met een andere naam, Noorderklanken, uitdrukking te geven aan de vernieuwing.

De eerste dirigente, Karin Rinkes, gaf de koorrepetities meteen een nieuw elan met een uitgebreide muziekkeuze.

Een jaar later nam Lut Diliën de dirigeerstok over. Met onnavolgbare energie begeleidde ze de zangers naar concerten waar ze nu nog met trots op terugkijken. Ook het publiek stelde concerten als ‘Dir will ich singen’, ‘Cantate Domino’, ‘Te Deum’, en zeker ‘Carmina Burana’, (de laatste drie i.s.m. Het Daghet uit Heide-Heuvel, Lommel), met een massale opkomst op prijs.

De huidige dirigente, Lut Dreesen, begeleidt het koor sinds januari 2006. Ze gaat verder op de ingeslagen paden, aangevuld met eigen accenten. Haar eigen muziekkeuze resulteerde al meteen in een voor Noorderklanken verrassend concert ‘Have a Nice Day’, dat bij het publiek bijzonder in de smaak viel. Haar aandacht voor een mooie koorklank bracht de uitvoeringen op een zo mogelijk nog hoger niveau. Dat bleek uit concerten als ‘Gezangen voor een Pasgeborene’ met o.a. het Gloria van Vivaldi, ‘Lente, liefde, leven’ (i.s.m. Sonevole uit Helchteren), ‘I cieli immensi’, ‘Nun ruhen alle Wälder’ met cantate 21 van Bach, ‘Rejoice’ (i.s.m. de Koninklijke Fanfare Kempenbloei) en ‘Jesus Child’ met o.a. het Te Deum van Haydn en de Halleluja van Händel.

Dat het koor zich wil toeleggen op een vrij breed muzikaal aanbod bleek onlangs nog tijdens zijn Valentijnsconcert en het laatste kerstconcert met de fanfare Kempenbloei uit Achel. Liefdesliederen in het ene en kerstliederen in het andere geval, telkens uit diverse genres en in verscheidene talen passeerden de revue.